SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır 2022

Photo of author

Bu yazımızda size özgün yazmalısınız, kopya olmamalı gibi laf kalabalığı yapmayacağım, size direk ihtiyacınız olan bilgiyi vereceğim. Zaten seo ile ilgilenen herkes özgün yazması gerektiğini biliyordur. Kopya içerik ile bir yere zaten gelemezsiniz. Sizlere bu yazının sonun kusursuz seo uyumlu makale nasıl yazılır bunu en ince ayrıntısına kadar öğreteceğim. Sadece bu makale yazma tekniği ile yazılarınızı Google da üst sıralara çıkartabilir, çeşitli platformlarda satacağınız makalelerin kalitesi ile ciddi paralar kazanabilirsiniz.

Son zamanlarda yeni bir kaç yöntemi gözlemledim. Kendim de bir makale okurken kademeli olarak ilerlemesini istiyorum ister istemez. Bu nasıl oluyor hemen açıklıyayım; mesela en çok okunan 9 kitabı anlatan bir makale yazacaksınız. Hiçbir kimse giriş kısmındaki 1-2 paragrafa bakmıyor direk başlıklardan kitap isimlerine odaklanıyor. Başlık olduğu belli olan sıralanmış 9 maddeyi inceleyip geçiyor. Yani bu durumda ne yapmamız lazım? İlk baştaki kısımları düzgünce yazdıktan daha doğrusu düzgün bir giriş yaptıktan sonra başlık olarak kitapları sıralayıp altlarından birer ikişer paragraf ile açıklamak okuyucu için daha iyi olacaktır.

Aynı zamanda makalelerimizi aldığımız backlinklerle desteklersek, rekabeti yüksek kelimelerde üst sıralara çıkabiliriz. Daha bilinçli şekilde backlink inşası oluşturmak için backlink nasıl alınmalı konumuzu okuyabilirsiniz.

SEO Uyumlu Makale

Size öncelikle şunu da söylemek istiyorum, benim burada vereceğim bilgiler Google algoritmaları sonucunda çıkarılan bilgilerdir. Tabi ki en iyi makale, okuyucuya bilgi veren, aradığını nokta atışı bulabildiği, okurken sıkmayan ve temiz bir kalem ile yazılmış makalelerdir. Okuyucu makaleyi severse sitenizde uzun zaman geçirir ve bu da size artı puan olarak her zaman geri döner.

SEO uyumlu makale yazmak

Makale Başlığı – Anahtar Kelime ile Başlamalı

Başlık, seo uyumlu makale için en önemli faktörlerden bir tanesi. Eğer mümkünse (aslında bunu demek istemiyorum bence kesinlikle) yazılarınızın başlığı anahtar kelimeniz ile başlamalı. Mesela benim bu yazım için anahtar kelimemle başlatıyorum. Bunu örnek alabilirsiniz.

seo uyumlu makale
seo uyumlu makale | başlık ve anahtar kelime

Resimde de gördüğünüz gibi direk anahtar kelime ile başlattım. Belki şu an ben bu makaleyi yazarken sitemdeki ilk makale olması, daha önceden bu domainin kullanılması ve daha indexlerinin düzenlenmemesi gibi faktörler sonucu hemen üstlere çıkmayacaktır ama ileride sitemdeki bu saydığım faktörler düzelince konumuzun üst sıralara çıkmasında önemli bir etmen olacağını biliyorum

Şimdi duyar gibi oluyorum ama anahtar kelimelerimiz bazen çok zor olabiliyor ne yapacağız? Siz kendinize güveniyorsanız bu anahtar kelimede çıkacağım diyorsanız bunu hedefleyeceksiniz. Yoksa niş makalelere de yönlenebilirsiniz. Anahtar kelimenizi uzatırsınız, rekabeti daha düşük bir sıralama hedeflersiniz.

Örnek anahtar kelimemiz: karbonhidrat diyetleri

Yanlış kullanım: Zayıflatan karbonhidrat diyetleri

Doğru kullanım: Karbonhidrat diyetleri ile zayıflama yöntemleri

Size ufak bir ipucu vereyim seo hilesi öğrenmek istiyorsanız bu konudan da bahsettiğiniz yazımızı okumalısınız.

Seo Dostu Link Yapısı

Google, sayfalarınızın konusunu anlamak için linklerinizi bir ipucu olarak kullanır. Aslında başlığınız ve url’niz içeriğinizin ne hakkında olduğunu az da olsa gösterir. Bizde bunu olabildiğince en iyi şekilde göstermek için link yapımızı ayarlayacağız.

Öncelikle kendi sitemden örnek veriyim, benim sitem wordpress tabanlı bir site ve ilk açıldığında kalıcı bağlantı yapısı  https://site.com/p=123  bu şekilde gelmekte. Ne kadar kötü değil mi? Şu an bu linke bakıp konunun ne hakkında olduğuna karar verebilir misiniz? Bundan kaçınacağız, kesinlikle böyle bir yapı kabul edilemez.

Daha sonra çok uzun karışık bölümleri olan link yapılarına da hiç bulaşmayacağız. https://site.com/2/6/20/url=SEO/pageid=123.html şunun kötülüğüne bakın. Hem bir şey anlatmadığı yetmez gibi hemde gereksiz çok karakter var.

Konuyu fazla uzatmaya gerek yok en doğru şekli https://www.site.com/seo-uyumlu-makale bu şekilde olmalı. Direk anahtar kelimeyi link olarak vermelisiniz.

Başlıkta Numara ve Kelimelerden Faydalanmak

Başlıkta Numara Kullanmak

Aslında bu yöntem çok kullanılır, özellikle kullanıcı Google‘da arama yaptıktan sonra sitelerin başlıklarına bakar ve orada emin olun numaralar dikkat çeker. Ben genellikle tarih koyuyorum. Seo uyumlu makale 2020 gibi yazıyorum ve bun bence kesinlikle dikkat çekiyor. Tarih haricinde listeleme de yapabilirsiniz. Zayıflamanın 12 yolu, en çok tercih edilen 5 uygulama gibi çoğaltılabilir.

Parantez Kullanımı

Bazen ek olarak bir şeyler koymak isteyebiliriz. Yine aramalarda dikkat çekmek için yapacağız bunu. Aslında dikkat çekmek demek tıklanma demek, tıklanma ise sizi bir üst sıraya daha yaklaştırmak demektir. (video) (hemen) (100) gibi ifadeler kullanmak hatta bunları büyük yazmak sizleri daha üst sıralara çıkartabilir.

Örneğin; seo dostu makale (12 ADIMDA SEO)

Güncel Tarih Eklemek

En çok kullandığım yöntemlerden demiştim, hatta bir sitemde otomatik olarak bütün konuların sonuna güncel tarih ekleniyor. Kullanıcı güncel bir şey arıyorsa diğer sitelere bakmadan nokta atışı direk sizin sitenize giriyor. Genelde güncel tarihi görmek insanların tercih etmesine de sebep oluyor.

Güçlü Kelimeler Seçmek

Buna sihirli kelimeler de diyebilirsiniz. Başlığınıza ekleyin bu kelimeleri ve ilgi artsın.

Örnek birkaç kelime; hızlı, hemen, günlük, bugün, indirim, en ucuz, en çok, kusursuz, en iyi, liste gibi gibi çoğaltılabilir.

Duygusal Kelimeler Seçmek

Bu da çoğaltılabilir aslında, bir üstteki başlıkta geçen konuyla karıştırılmasın. İnanılmaz, mükemmel gibi gibi içeriğinizi yükseltecek kelimelerden bahsediyorum burada.

Başlık Uzunluğu

Evet can alıcı noktalardan bir tanesi. Başlık uzunluğunuz kaç karakter olmalı. Başlık uzunluğunuz 50-60 karakteri geçmemeli arkadaşlar.

başlık uzunluğu
seo uyumlu makale | başlık uzunluğu

Açıklama Kısmı İçin Güçlü Kelimeler

Başlıkta olur da açıklama da olmaz mı? Tabi ki olur. Açıklama kısmında da güçlü sihirli kelimelerimizi geçireceğiz. Seo uyumlu makale yazacaksak bu kısma dikkat etmemiz şart.

Açıklama İçin Anahtar Kelime

Açıklama kısmında anahtar kelimemizi geçireceğimizi söylememe gerek yok sanırım. Bu kısımda da aynı başlıkta olduğu gibi en başta olmalı, yani açıklamamıza da anahtar kelimemiz ile başlamamız bize artı puan verecektir.

Başlığımızı H1 Tag’e Çevirmek

Başlıklarımızı h1 tag’e çevirmemiz çok önemli. Benim bu yazımda olduğu gibi olmalı. Şu an aslında çoğu CMS otomatik çeviriyor, zaten en çok kullanılan WP de bu konuda baya iyi. Başlıkları h1’e çeviriyor.

başlık h1 tag
seo uyumlu makale | h1 tag kullanımı

Makalenize Multimedia Ekleyin

Makalelerinizi görsel olarak destekleyin. Mutlaka her makalenize en az 2 resim ekleyin. Hatta resimle de sınırlı kalmayın ekran görüntüleri, fotoğraflar, videolar ekleyin zenginleştirin. Bu sizin sıralamanızı doğrudan etkilemez ama ziyaretçinin sitede geçirdiği zamana etki edeceği için seo olarak sizlere çok faydası olacaktır.

Alt Başlıklarda H2 Tag Kullanmak

Düşünsenize 5000-10000 kelimelik bir makale yazmışsınız ve tek başlık altında. Olabildiğinizce yazılarınızı başlıklandırın ve sadece h2 değil h3-h4 başlıklarını da kullanmaya çalışın. Mesela ben bu yazımı yazarken h3’e kadar kullandım ihtiyacım olsa daha da kullanırdım.

başlık ayarları
seo uyumlu makale | başlık ayarları

İlk 100-150 Kelimede Anahtar Kelime

Makaleleriniz başlarken ilk 100-150 kelimede mutlaka anahtar kelimenizi geçirin. Zaten giriş yapıp konuyu açıklarken anahtar kelimenizi geçirmeniz okurlarınızın bu makalenin konusu hakkında fikir sahibi olmasını da sağlacaktır.

anahtar kellime
seo uyumlu makale | anahtar kelime

Son 100-150 Kelimede Anahtar Kelime

Bu çok önemli bir başlık aslında, ilk 150 kelimede genelde herkes uyguluyor ama son 150 kelimede uygulayan pek yok. Her şeyi yaptık artık makaleyi bitireceğiz toplarken de anahtar kelimemizi geçiriyoruz. Bunun faydası aslında çok fazla, uygulanmalı ve olumlu sonuç aldığınızı göreceksiniz. Seo uyumlu makalelerde son 150 kelime çok önemli.

Responsive Dizayn

Sitemizin bütün arama motorlarında, cihazlarda, tabletlerde ve telefonlarda. Hatta farklı farklı çözünürlüklerde görünümünün aynı olmasına ve tasarımında hataların olmamasına dikkat etmeliyiz.

Dışarıya Link Vermek

Dışarıya link vermekten korkmayacağız, eğer vermemiz gerekiyorsa vereceğiz. İster nofollow ister dofollow farketmez. Güçlü sitelere konunuzla alakalı olduğu sürece backlink vermek aslında onları değil sizi yükseltir. Dışarıdan da link almak size çok büyük fayda sağlayacaktır. Mesela Dünya”nın en büyük sitesi Google’dan backlink almak için sadece 10 dakikanızı ayırmanız yeterli.

Site İçi Linkleme

Sitemizde bir konu açarken diğer konuları da unutmamalıyız. Alakalı konuları hemen linklemeli ve birbiri ile bağlamalıyız. Bu o kadar önemli ki para veripte alamayacağımız bir link ama aslında ücretsiz backlink kaynağı da diyebiliriz. Aslında bunları yaptıktan sonra sadece bir kaç tane seo paketleri alsanız siteniz için çok faydası olacaktır.

Site Hızı

Bir diğer çok önemli maddeye geldik. Sitemizin hızı yavaş olursa, gelen ziyaretçi geç açılan bir siteyi beklemez kapatır bir diğerine geçer. Bunun için hızımıza önem vereceğiz, gerekiyor CDN kullanacağız. Ücretsiz hizmet veren bazı cdn kuruluşları var. İlk başlarda onlarla deneyip daha sonra ücretli sürümlerine de geçilebilir.

Bunlar haricinde wp için güzel eklentilerde mevcut onlarıda kullanmalısınız. ilerideki konularımda bu konu ya özellikle değineceğim.

site hızı artırma
seo uyumlu makale | site hızı artırma

Resimlerinizi Optimize Edin

Optimize etmek, yani arama motoru dostu, seo dostu hale getirmek. Google resme bakıp ne olduğunu anlayabilir mi? Tabi ki hayır onun için ona yardımcı olmalı ve alt etiketlerini girmeliyiz. Ek olarak resimleri sitemize yüklerken bir miktar sıkıştırmalı ve sitemizin daha hızlı açılmasını sağlamalıyız.

Sosyal Paylaşım Butonları

Bu da direk sizin seonuza etki etmez ama insanlar sosyal medyada makalenizi paylaşır ve siteniz ekstra trafik alabilir. Herkesin girdiği bir konuyu üst sıralarda görmemiz şaşırtıcı olmaz heralde.

sosyal paylaşım
seo uyumlu makale | sosyal paylaşım butonları

Bunlara ek olarak seo uyumlu makale için konularımızın uzunluğu kelime olarak minimum 2000-3000 kelime arası olmalı. Benim tecrübelerime göre 5000-10000 arası kelime sayısı inanılmaz bir geri dönüş veriyor. Aynı zamanda eski konularınızı ara ara güncellemek sizlerin o konularınızı daha da güçlendirmenizi sağlar. O sayfalar sanki statik değilde güncellenmeye devam eden bir sayfa gibi davranır.

Anlattıklarımdan sonra uygulama evresine geldik. Eğer uygulamak için bir blogunuz yoksa profesyonel bir blog açmak için blog açmak isteyenlere öneriler konumuza mutlaka bakmalısınız.

Yeni açıklamış olduğum anlatıma göre seo uyumlu makale yazmak artık yerini okuyucu odaklı makale yazmaya bıraktı. Okuyucu sitenize girdiğinde düzgün tasarımlı, güzel anlatımı olan, madde madde sıralanmış okurken sıkmayan bir yapıda makalenizi okuyup istediğini alabiliyorsa gayet iyi demektir. İstediğini aldığında sitenizde duruyor ve o kısmı da olsa okuyor. Diğer türlü beğenmeyip karışık gelip sitenizden çıkıyor ve hem o kullanıcıyı kaybederken aynı zamanda hemen çıkma oranınızı da yükseltmiş oluyorsunuz. Bu da dolaylı ve direkt olarak Google için seonuza etki ediyor.

Kategoriler Seo

“SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır 2022” üzerine 25 yorum

  1. Hocam teşekkürler fakat dikkatimi çekti: direk değil “direkt” şeklinde yazılır. Tabi ki değil “tabii ki” şeklinde yazılır.

    Cevapla
    • Cevabınız için teşekkür ederim, kelime düzenleme önerilerine dikkat ediyorum ama sözlüğe yüklenmiş sanırım. Yazıyı düzenleyip bundan sonra daha çok dikkat edeceğim.

      Cevapla
  2. Serkan kardeşim davetini gördüm geldim, amacım kısa süreli kalmaktı, ama sabahtan beri yazılarını okuyorum. Çok güzel ve akıcı. Söylediklerinin çoğuna daha önceden ben de aşinaydım ama, yeni bilmediğim şeyler de öğrendim. Emeğin için teşekkürler.

    Cevapla
  3. Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Sitemde sizin yontemlerinizi uygulayacağım. Bu arada tavsiyelerinizi parayla alamayiz emeğinize teşekkürler

    Cevapla
  4. Sizin tavsiyelerinizi okuduktan sonra makale yazamadığımı anladım , meğer bilmedim çok şey varmış seo uyumlu makale yazma anlamında. Tavsiyeleriniz için teşekkürler.

    Cevapla
  5. Bilgiler için teşekkürler H2 tagı kullanımı hakkında yeni bilgile öğrendim. Böyllesine detaylı anlatım için teşekkürler.

    Cevapla

Yorum yapın