Bir blog açmak istiyorsunuz, yazılarınızı insanlara duyurmak, okutmak ve onlarla etkileşime girmek istiyorsunuz. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsunuz. Bu yazımın sonunda kendinize bir blog açabilecek ve blogunuzu insanlara duyurabileceksiniz. Blog sayfası açma sandığınız kadar zor değil kalemine güvenen herkes bunu yapabilir. Yazımı sonuna kadar dikkatlice okuyup, söylediklerimi uyguladığınızda; blog nasıl açılır, blog açarak para nasıl kazanılır gibi soruların cevaplarını bulacaksınız. Tamamen amatör bir şekilde sadece blog yazarak iki haneli gelirler elde eden bir çok destek verdiğim blog sitesi mevcut. Blog açmak isteyenlere öneriler vermekteyim.

Şu an bulunduğunuz sitede aslında bir blog, insanlara bildiklerimi aktarmak ve onlara faydalı olabilmek adına böyle bir blog kurmak istedim. Yıllardır web siteleri kurar büyütürüm ve destek veririm. Bir çok rehber okudum ama hiçbirinde detaylı anlatımlar göremedim. Bilgi veriliyor ama direk nokta atışı bilgi verilmiyor, konudan bahsediliyor ama asıl söylenmesi gereken söylenmiyor. Bende bunları kendi blogumda anlatmaya karar verdim ve Wmbey’i kurdum. Bu yazımı bitirince siz de kendi blogunuzu açabileceksiniz ve büyütmeye başlayacaksınız. Yazılarınızı yazmadan önce seo uyumlu makale nasıl yazılır konumuzu okumayı unutmayın.

Blog Nasıl Açılır
Bir blog açmak için ilk önce bir fikre ihtiyacınız var, aslına bakarsanız en zor kısmı diyebilirim. Zaten her şeyin en zor kısmı da başlamak değil midir? Çeşitli blog sayfası açma siteleri var ama ben sizlere bu yazımda tamamen size ait bir blog sitesi kurma rehberi vereceğim. Fikrimizi bulduk farz edip devam edelim. Şimdi sırada domaini almak var. Web sitemizi internette barındırmak için bir de hosting lazım. Bu iki kavram size çok yabancı gelebilir öncelikle onları açıklamam gerekiyor.
Domain: Alan adınız, internetteki markanız diyebilirim. sizinblogunuz.com bu bir domaindir. Domainleriniz .com, .net ve .org olabilir daha bir çok uzantı olabilir. En çok tercih edilenler bunlardır. Ben domain almak için Namesilo sitesini kullanıyorum. Sizlere de tavsiye ederim, güvenilir satıcılar arasında en uygun fiyatları veren bir site.
Hosting: Blogunuzu internette barındırdığınız kısımdır. Güvenilir firmaları tercih etmeniz gerekmektedir. Eğer hosting firmanızda bir sorun olursa bütün emekleriniz boşa gidebilir. Belirli periyotlarla kendiniz yedekler almalısınız. Ben hosting firması olarak Burtinet firmasını tercih ediyorum. Teknik desteği çok iyi, çok hızlılar ve her konuda yardımcı oluyorlar. Aslında ben hosting firmalarını çok araştırmıştım, hem hızlı hem güvenli hemde fiyat olarak en iyi firma buydu. Üstelik ücretsiz olarak haftalık yedekleme yapıyorlar.
WordPress Blog Açma
Hostumuzu ve domainimizi aldık şimdi kuruluma geçiyoruz. WordPress bir blog açmanız için gereken ücretsiz ve en profesyonel yazılımdır. Bir wordpress blog açma işlemi aslında çok kolay, çoğu hosting firması tek tuşla kurulum özelliğine de sahip. Bunun için web sitenizin paneline giriyoruz, cpanel ya da plesk panel olabilir, daha sonra en altta Softaculous diye bir bölüm olur. Oradan wordpressi seçerek ilerleyip kurulumu yapabiliriz.

Kurulumdan sonra bazı ayarlar yapmanız ve tema seçip kurmanız gerekmektedir. Bunlar için detaylı anlatımları bir sonraki yazılarımda anlatacağım. Yazımı yazdığımda buradan link veririm. Şimdilik sadece kuruluma kadar anlatıyorum. Zaten kendiniz araştırarak da o ayarları bulabilir ve yapabilirsiniz. Benim bu konumdaki asıl anlatmak istedikleri kurulum aşaması değil daha sonrası olduğu için buraya sadece ufak bir değinme yapıp devam ediyorum.
Ücretsiz Blog Açma
WordPress her ne kadar ücretsiz bir script olsa da hosting ve domaine bir ücret ödüyoruz. Peki tamamen ücretsiz bir şekilde blog açılamaz mı? Açılabilir tabi ki ama yazılarınıza değer veriyorsanız bunu önermiyorum. Ücretsiz servislerin markalaşması hiçbir zaman kendi domainin ile ve size özel bir tasarım ile olan gibi olamaz. Ortalama bir wordpress’in çalışabileceği host ve domaini size önerdiğim sitelerden toplam 60-70 lira gibi bir fiyata alabilirsiniz. Gerisini de araştırarak yapabilirsiniz zaten, ilk başlarda çok profesyonel olmasa da zamanla kendinizi geliştireceksiniz.
Ben ilk kurduğum siteleri hatırlıyorum da ne kadar amatörceydi. Bir de şimdi bakıyorum bir sürü blog sitesine destek vermekteyim. Bunlar zamanla tecrübe edindiğim için bu seviyede. Sizlere yine de bazı ücretsiz blog açma sitelerinden bahsedeceğim ama bunlarda öyle sıradan blog siteleri olmayacak. Yine diğer ücretsiz blog açma servislerinin yanı sıra gayet profesyonel blog hizmetlerinden bahsedeceğim.
Blog Açma Siteleri
Bu servislerde blog hesabı açma tamamen ücretsiz. Hatta bazılarında kendi domaininizi bile kullanabiliyorsunuz. Ben size 3 tanesinden bahsedeceğim blogspot.com, medium.com ve wordpress.com bunlar en büyükleri. https://medium.com/ dan bahsetmeyeceğim kullanmadım ama kullananlar çok memnunlar. Siz de deneyerek öğrenebilirsiniz. Bir şans vermek gerek diye düşünüyorum. Diğer ikisinden bahsedeyim.
Blogspot (blogger) ile blog açma, https://www.blogger.com/ bu servis google tarafından kurulmuş bir servistir. Bloglarınız blogadınız.blogspot.com ismiyle gözükür. Kendine özel temaları ve eklentileri mevcuttur. Güzel basit ve başarılı bir sitedir. Kendi domaininizi kullanabilirsiniz. Özel domainle kurulanlarından çok başarılı olan bloglar vardır. Eğer bir domaininiz varsa ve wordpress kurulumu yapamıyor ya da hosting parası ile uğraşamayacaksanız kesinlikle kuracağınız blog bu olmalı.

WordPress ile blog açma, https://wordpress.com/ üzerinden verilen ücretsiz bir hizmettir. WordPress script olarak ücretsiz olsada, kendi sitesi üzerinden de blog hizmeti verir. Kendi özel domainizi kullanamazsınız, eklenti vs gibi şeyler ekleyemezsiniz. Size kendi vermiş olduğu blog üzerinden sadece yazılarınızı yayınlamanıza izin verir. İleriye dönük projeler için kesinlikle önerilmez. Anca kendi asıl bloglarınızı desteklemek için, paravan bir blog olarak kullanmanızı öneririm. Kısaca wordpress.com ücretsiz servisini kullanmanızı önermiyorum. Yazılarınız değerlidir ve değeri için de az biraz ücret verip güzel bir sitede yazılarınızı yayınlamalısınız.
Blog Açmak İsteyenlere Öneriler 2020
Yazmak için en sevdiğiniz konuyu seçin ve istikrarlı bir şekilde o konu hakkında yazın. Sevdiğiniz konuyu seçmek sizi yazarken yormaz ve şevk ile içeriğiniz dolu dolu yazabilirsiniz. Yazarken diğer bloglara da bir göz atın ve en kapsamlı içeriği çıkartmaya çalışın. İstikrarlı bir şekilde yazmaya özen gösterin. Yazılarınızı okunabilir yapın ve Türkçe’nin kullanımına dikkat edin. Yazılarınızda imla kurallarına önem gösterin, okuyucuyu blogunuza bağlayın.
Yeni Blog İçin Tavsiyeler
1- İçerikleriniz uzun olsun: İçerikleriniz en az 1000 kelime olsun, bunu yaparken uzatmak için laf kalabalığı yapmayın. 10000 ve üzeri yazılarımda inanılmaz dönüşler alıyorum.
2– Özgün içerik yazın: İçerikleriniz kesinlikle özgün ve ilk elden çıksın. Başka yazılardan etkilenseniz dahi bunları kendi kelimeleriz ile anlatın.
3- Yorumları cevaplayın: Okuyucularınız ile etkileşime girin, yaptıkları yorumları açıklayıcı bir şekilde cevaplayın. Asla cevapsız bırakmayın en kötü bir teşekkür edin.
4- Blogunuzu bırakmayın: Asla yazmaktan vazgeçmeyin, yazın ve zamana bırakın siz her şeyi doğru yapınca mutlaka başarıya ulaşacaksınız.
5- Not alır gibi yazın: Sanki kendinize not bırakıyor gibi yazın, mesela ben makalelerimde sanki bildiklerimi unutmak istemiyormuş gibi yazıyorum. Yazınca daha iyi aklınızda kalır.
6- Mailleri kullanın: Okuyucularınızı bir mail servisi ile kendinize bağlayabilirsiniz. Mail listeleri oluşturmak 10 yıl sonra bile size fayda sağlar. Bundan 10 yıl öncede çok tavsiye edilirdi.
Blog Geliştirme Tavsiyeleri
7- İçeriklerinize görsel ekleyin: Yazılarınızı resimler ve videolar ile zenginleştirin. Mesela resimle anlatabileceğiniz bir konu varsa resimlerle adım adım anlatabilirsiniz.
8- Rakiplerinizi okuyun: Rakiplerinizin yazılarını okuyun, nelerden bahsetmiş bakın, nasıl yazdığına dikkat edin. Sizden farklı yönlerini kendinize almaya çalışın. Kendinizi sürekli geliştirin. Konularınızı onunkinden daha kapsamlı yapmaya çalışın.
9- Diğer bloglarla etkileşime girin: Kendi blogunuzda diğer bloggerlara yer verin, onların bloglarına gidip yazın ve yazılarına yorum yapın. Onları kıskanmayın onlarla beraber büyüyün.
10- Görselliğe dikkat edin: Yazılarınız okunabilir olsun ve onları en güzel şekilde yayınyabilecek responsive bir tasarıma geçin. Yazılarınızda imla kurallarına uyun ve paragrafları kullanın.
11- Alıntılar yapmaktan korkmayın: Başka yazılardan alıntılar yapın ve kaynak var ise onlara kaynak verin. Link vermekten korkmayın.
12- Sosyal medyayı kullanın: Sosyal medyayı aktif olarak kullanın, içeriklerinizi paylaşın ve orada da bir kitle oluşturun. Şu an telegramı önerebilirim çok popüler ve kullanışlı. Sitenize mutlaka sosyal medya paylaşım butonları ekleyin.
Sonuç: Blog açmak isteyenlere öneriler başlıca başlık olarak bu şekildeydi. Aklınıza takılan kısımları alttan yorum yazarak sorabilirsiniz. Blog sayfası açma hakkında da çok bilgiyi yorumlarda bulabilirsiniz.
Güzel makale teşekkürler
Ben teşekkür ederim umarım faydalı olmuştur.
Ben Blogger kulanıyorum buda benim blogum Blogger Beyi masrafsız, ücretsiz vb blog açmak isteyen varsa Blogger öneririm. Daha büyük şeyler düşünüyorsanız WordPress ile blog açabillirsiniz.
YouTube ve Instagram blog sektörünü çok vurdu! Okumayan bir toplum olduğumuz düşünüldüğünde durum daha da vahim bir hal alıyor.
Görsel ve işitsel medyalar daha popüler fakat blog ve blogger seven kişiler her daim olacak. Okumanın, içsel dünyalara seyahatin tadı çok başka. Teşekkürler detaylı yazı için. 🙂
Ben teşekkür ederim 🙂
Ben de blog açmayı düşünüyordum buraya denk geldiğim iyi oldu teşekkürler.
Nereden ücretsiz blog açabilirim derken tam anlamıyla burada net bilgi sahibi oldum. Teşekkürler
2020’de blog açmak güzel bir hobi işi pek bir maddi beklentiniz yoksa. Artık insanlar video izlemeyi, daha interaktif sitelere girmeyi tercih ediyor blog sitelerinden ziyade maalesef.
Gerçekten blog açmak isteyenler için süper bir yazı olmuş bulunmaz bir kaynak.
Ben Blogger kulanıyordum artık fırsat bulamıyoruz iş hayatından dolayı bi de sosyal medyalar saolsun
Yıllardır bir kişisel blog açmayı düşünüyordum , ücretsiz 10 civarında blog açtım kapattım . Ücret ödemediğimiz bir projeye fazla emek harcayamıyorum ( en azından ben öyleyim ) . Konu bulma konusunda zorluk yaşıyorum , test eklentisi kurdum faydası olacağını düşünüyorum .
Bir web sitesi açmak isteyenler için güzel tavsiyeler. Başlangıç için blog tercih etmek iyi olacaktır. Ben WordPress kullanılmasından yanayım. Web tasarım açısından daha güzel temalara sahip olduğunu düşünüyorum.
Blog açmakla ilgili rehber niyetinde bir yazı olmuş. Çok faydalı bir yazı. Nacizane bikaç öneri de ben yazayım. Yeni başlayanlar arkadaşlar ücretsiz blogger ve wordpress bloglarını deneyerek tecrübe edebilir. Yapabileceğine karar verdikten sonra domain ve hosting alarak daha profesyonel bir şekilde ilerleyebilir.
merhaba gerçekten güzel bir blog açma rehberi olmuş
Çok teşekkür ederiz aklımdaki tüm soruların cevaplarını bulduk ellerinize saglik